Sunday, April 5, 2020
Home » ASAS ISLAM » Fatwa Terkini Dari Pejabat Mufti W. Persekutuan (page 87)

Fatwa Terkini Dari Pejabat Mufti W. Persekutuan

AL-KAFI #780: SLOGAN "I AM MUSLIM AND I FOLLOW JESUS"

Soalan: Baru-baru ini saya ternampak di KL ada yang memakai t-shirt I am Muslim and I follow Jesus. Adakah slogan tersebut tepat? Jawapan: Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW. Isu ini memerlukan sedikit pencerahan supaya masyarakat …

Read More »

AL-KAFI #779 : GANGGUAN HORMON SEMASA MENYUSU PUNCA HAID KELUAR PUTUS-PUTUS

Soalan: Assalam Ustaz saya nak tanya pasal haid bagi perempuan yang menyusukan bayi. Biasanya hormon perempuan menyusu ini tak stabil. Tiba-tiba keluar darah sekejap selepas tu dah tiada. Maka saya nak tanya, macam mana dengan solat saya? Perlukah saya tunggu sampai yakin dah tiada darah atau macam mana ustaz? Jawapan: Definisi darah haid ialah: “Darah semulajadi yang normal, keluar dari …

Read More »

AL-KAFI # 778 : TAWAF SAMBIL LIVE FACEBOOK ATAU INSTAGRAM

Soalan: Apakah hukum menunaikan tawaf sambil melakukan live facebook atau IG? Jawapan: Alhamdulillah pujian dan syukur kepada Ilahi dengan pelbagai kurniaan dan anugerah yang tidak terhitung buat kita semua. Selawat dan salam ke atas Nabi SAW, keluarga, sahabat dan yang mengikut jejak langkahnya hingga hari kesudahan. Kami berpendapat melakukan aksi seperti di atas adalah dibolehkan tetapi alangkah baiknya ditinggalkan. Ini …

Read More »

AL-KAFI # 777 : MASJID PINJAM DULU DUIT ANAK YATIM UNTUK BUAT PROGRAM

Soalan: Apakah hukum pihak pengurusan masjid meminjam dulu duit anak yatim untuk digunakan peruntukan aktiviti program masjid. Kemudian duit kutipan jumaat masjid akan pulangkan secara ansuran kepada tabung anak yatim. Jawapan: Alhamdulillah, pujian dan syukur kepada Ilahi dengan pelbagai kurniaan dan anugerah yang tidak terhitung buat kita semua. Selawat dan salam ke atas Nabi SAW, keluarga, sahabat dan yang mengikut …

Read More »

AL-KAFI # 776 : HUKUM BERI HUTANG KEPADA KAWAN YANG DIKETAHUI AKAN BELI SESUATU TIDAK BERMANFAAT

Soalan: Apakah hukum memberi hutang kepada kawan yang kita tahu dia akan gunakan untuk perkara yang tidak bermanfaat dan membeli sesuatu barang hanya untuk menunjuk-nunjuk? Jawapan: Alhamdulillah pujian dan syukur kepada Ilahi dengan pelbagai kurniaan dan anugerah yang tidak terhitung buat kita semua. Selawat dan salam ke atas Nabi SAW, keluarga, sahabat dan yang mengikut jejak langkahnya hingga hari kesudahan. …

Read More »

AL-KAFI # 775 : HUKUM TERAPI DENGAN AL-QURAN

Soalan : Assalamualaikum S.S Datuk.Apakah yang dimaksudkan dengan kaedah terapi al-Quran? Apakah hukumnya? Jawapan : Waalaikumussalam. Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW. Menurut Kamus Dewan Bahasa Edisi ke-4, terapi membawa maksud rawatan sesuatu penyakit fizikal atau …

Read More »

AL-KAFI #774: HUTANG YANG SUDAH TERLALU LAMA

Soalan: Situasinya begini, suatu ketika dahulu zaman 90 an si polan pernah meminjam duit sesebuah persatuan, lalu beredarnya zaman. Apabila persatuan tersebut mengemaskini data maka terjumpalah bahawa si polan berhutang. Apabila perkara ini dinyatakan kepada si polan, si polan pun belum pasti ingat atau tidak yang dia pernah berhutang. Andaikata persatuan mengambil kata putus untuk menghalalkan sahaja lalu bagaimana, adakah …

Read More »

AL-KAFI #773 : PERSOALAN BERKENAAN TALAK KINAYAH

Soalan : Assalamualaikum ustaz mohon bantuan untuk menyelesaikan kemusykilan yang saya hadapi.baru-baru  ini ada pergaduhan antara saya dan suami.Suami ada menyebut” kita buat haluan masing-masing selepas kamu melahirkan anak ini ” dan saya ada beritahu suami “apa maksudnya itu?. Abang jangan main-main jatuh talak nanti.Suami kemudiannya menjawab ” Kalau jatuh Alhamdulillah “. Mohon bantuan menyelesaikan kekusutan yang saya hadapi. Saya …

Read More »

AL-KAFI #772: ADAKAH DARAH YANG SEDIKIT MEMBATALKAN SOLAT

Soalan: Assalamualaikum. Apakah hukum membunuh haiwan kecil ketika solat tanpa sengaja, seperti tertampar nyamuk yang menghisap darah dan darah itu terkena pada kain?   Jawapan: Alhamdulillah pujian dan syukur kepada Ilahi dengan pelbagai kurniaan dan anugerah yang tidak terhitung buat kita semua. Selawat dan salam ke atas Nabi SAW, keluarga, sahabat dan yang mengikut jejak langkahnya hingga hari kesudahan. Telah …

Read More »

AL-KAFI #771: BERNAZAR AQIQAH KETIKA WAKTU KORBAN

Soalan: Saya telah bernazar untuk aqiqah anak saya dengan seekor kambing. Tetapi malangnya kambing tersebut telah dicuri sebelum akikah dibuat. Pada raya haji tahun lepas saya telah mengambil satu bahagian untuk mengaqiqahkan anak saya. Bagaimanakah nazar saya, adakah sudah terlaksana? Jawapan: Alhamdulillah, segala puji dan syukur diucapkan kepada Allah SWT, selawat dan salam kami panjatkan ke atas junjungan besar Nabi …

Read More »